dinsdag 16 februari 2010

Stress...Een gegeven of een variabele?

STRESS?! KALM AAN EN RAP EEN BEETJE....

Wat is stress
Niet aanstellen en doorgaan zegt men vaak. Maar wat ís stress? Het is een reactie van het lichaam op een prikkel waarbij het zich klaarmaakt om te reageren. Bij deze reactie worden hormonen aangemaakt. Na ca. 15 minuten is de hormonenpiek op zijn hoogst en het kan 3-6 dagen duren voor het weer uit je systeem is. Zo lang? Ja, zo lang.

Gezond
Bij normaal herstel, zal het lichaam tegenhormonen aanmaken waarbij het level weer neutraal wordt - het lichaam herstelt. Nu is het leven van ieder mens stressvol en zal ook de hond een wisselend stresslevel hebben. Soms pieken, soms volledige rust. Een gezonde hond zal in staat zijn, zichzelf te herstellen na hevige stress.

Positief of negatief
Is stress alleen negatief? Nee, stress heeft een belangrijke functie: het vermogen om te reageren.
Belangrijk is wel om stress en emotie van elkaar te scheiden. Stress is immers een fysieke, hormonale reactie op een prikkel. De prikkel kan fijn zijn, zoals lekker eten. De prikkel kan vervelend zijn, zoals pijn. Allebei verzorgen ze een stressrespons in het lichaam.

Stresshond?
Een hond heeft vele signalen om duidelijk te maken dat het stress heeft. Hele duidelijke zijn: blaffen, piepen, janken, springen, bijten, borstelen, noem ze maar. Wanneer is het dan teveel? Heeft een hond die blaft bij het zien van zijn baasje stress? JA. Stress is een fysieke reactie van lichaam om te reageren. Is dat erg? NEE, als de hond daarna weer gewoon herstelt.

Probleem 
Het probleem ontstaat wanneer een hond heel veel momenten heeft op een dag waarop hij uit zijn dak gaat om ogenschijnlijk normale dingen. Het level van stress daalt te weinig, iedere volgende prikkel zorgt ervoor dat de emmer weer overloopt; de hond uit zijn dak gaat. De energie die gaat zitten in het abnormale gedrag, wordt niet meer in het herstel en onderhoud van het immuunsysteem van de hond gestoken. De hond zal sneller ziek worden en bij ziekte langer ziek blijven.

Oorzaken
Dat kunnen er tientallen zijn....De directe stressoren zoals voorbijgangers, andere honden, vogels etc., maar ook indirecte stressoren bestaan. Bijvoorbeeld de wandeling waarin hij veel heeft gerend, de visite van de buren met hun kinderen enzovoorts. Hierbij stijgt de stress niet verder, maar daalt ook niet. De eerstvolgende stress komt bovenop de al/nog aanwezige stress.

Oplossingen
Iedere hond heeft een andere stressgrens waarop hij overloopt. Iedere hond uit het anders en iedere hond heeft een andere hersteltijd. Vast staat wel dat je aan de bovengrens, het plafond niet kunt sleutelen. De afstand tot het plafond kun je wel verruimen. Doe dit vooral vooral met deskundige hulp. Je hond loopt fysiek gevaar wanneer je plots alles veranderd in zo'n situatie!

Herstel
Bij honden die er zeer ernstig aan toe zijn kun je werken aan het stabiliseren van het stresslevel. Bij andere honden is er zeker toe te werken naar (volledig) herstel. Pasklare oplossingen zijn er niet, het is een reis van uitproberen en tijd die het zal leren. De moeite waard is het absoluut!

Meer informatie?
Weten hoe je eigen hond ervoor staat? Of wil je hier graag een lezing over volgen?
Neem contact met me op en ik vertel je er graag meer over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten